2010. augusztus 13., péntek

Bizánci falfestmény a hírekből és személyesen

Július végén hozta le a Magyar Kurír ezt a művészettörténetileg érdekes hírt és Rómában személyesen is megnézhettem a szóban forgó leletet. A fénykép minősége nem a legjobb, így sikerült:)

A római hét domb egyikén, az Aventinus-dombon található Santa Sabina ókeresztény bazilika restaurálása folyamán a szakértők egy VII. századi bizánci falfestményt találtak a templom előcsarnokában.

A négyszer három méteres fogadalmi képet a fából készült főkapu közvetlen közelében találták meg, mintegy 4 méter magasan a földszinttől – számolt be a felfedezésről Manuela Giannandrea, a római La Sapienza Egyetem középkori művészettörténet-tanára.

Az ábrázolás közepén mandorlába helyezve Szűz Máriát láthatjuk a kisded Jézussal. Jobbján és balján Szent Péter és Szent Pál foglal helyet, akik mellett egy-egy szent nő látható: nagy valószínűséggel a bazilika védőszentje, Sabina, valamint szolgálóleánya, aki áttérve a kereszténységre, vértanúhalált halt. Az ábrázoláson szereplő három férfialak glóriája négyzetalakú, mely a középkori ikonográfiában arra utal, hogy a kép készültekor még éltek. A falfestményen látható szöveg szerint Teodor főpresbiter és György presbiter készíttette a fogadalmi freskót, miután 680-ban részt vettek a harmadik konstantinápolyi zsinaton.

A kép ikonográfiájáról szólva Manuela Giannandrea elmondta: mint ahogyan ez a freskó is nagyon jól mutatja a kora-középkori és a bizánci festészetet igen gazdag ábrázolásmód jellemezte, annak ellenére, hogy azt a hozzáértők gyakran egyszerű jelzőkkel illetik. Jól látható ez Szűz Mária gyengéd és kedves arcán vagy a többi figura felismerhetőségén, mely a valódi és természetes megjelenésre törekedett. A falfestmény azért is jelentős – tette hozzá a művészettörténész-szakértő – mivel a kora-középkori, ill. bizánci művészet igen kevés festészeti emléke maradt ránk, ezért egy ilyen freskó előkerülése valóban csodálatos esemény.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: