2010. június 22., kedd

Fotómodell Camaldoliban

forrás: flickr.com

A cím szándékosan megtévesztő. Nem holmi ledéren öltözött, anorexiás ifjú hölgyről szól a poszt, hanem egy háromszáz éves testes gesztenyefáról. Miraglia - merthogy róla van szó - nevét a mezőgazdasági minisztérium vezetőjének felesége - Elena Miraglia asszony után kapta a 19. század végén. Törzsének átmérője több, mint húsz méter, a törzsében nyílt hasadék 10 méter magas és másfél méter mély.


Ez utóbbi "szépséghiba" teszi fotómodellünket oly keresetté. Olvasó és imádkozó kamalduli szerzetesek tucatjai álltak már be ide valamely könyv illusztrációjának kedvéért vagy képeslap fotóért.


A turisták sem hagyják ki a képet Miragliáról, ezért a Camaldoli közelében fekvő nemzeti park gondozói kerítéssel védik a gombáktól, vadállatoktól és az időjárástól amúgy is megtépázott "öreg hölgyet". Mindazonáltal a gesztenyefa él, a nedvkeringés a fennmaradásához szükséges tápanyagokat még egészen a csúcsig képes eljuttatni.

forrás: flickr.com

Ha valaki fellapozza Puskely Mária klasszikussá vált Szerzetesek című könyvét (1990), akkor a kamalduliakat ismertető lapokon Miraglia fogja köszönteni - természetesen egy imádkozó kamaldulival .

5 megjegyzés:

Mária Magdaléna írta...

Tüneményes! Márianosztrán is van egy hasonló, kishugi... róla is született már írás: A hársfa lombja címmel, ld a cikk végét, magam fotóztam is a helyszínen, a fa még megvan!!
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2002.07.07/0601.html

Névtelen írta...

Bocsi, de 300 és nem 500 éves. Ezt a a fa mellett álló tábla meséli el frappánsan... :-P

Névtelen írta...

"Imponenti sono le sue dimensioni visto che la sua altezza supera i 20 m e il diametro alla base è di oltre 4,2m. Non ben identificabile è invece l'età poiché l'analisi del diametro e dell'altezza della pianta stabilirebbe 500 anni, tuttavia oltre un secolo fa il Registro storico della foresta attribuiva alla pianta circa 200 anni, quindi ad oggi sarebbero complessivamente 300..." s nem szarvas okoskodásból írom ezt, hanem csak jó szándékból... :-)

Romualda írta...

Köszönöm, javítottam.

Romualda írta...

A második kommentet csak ma vettem észre:) Minden javítást, észrevételt örömmel veszek.