2010. május 28., péntek

Gyógynövényeskertem májusban

A bencés hagyományokat követve pici kertben a paradicsompalánták mellett 26 tő levendula is helyet kapott. A hagyományos lila szín mellett, rózsaszínű és fehér levendulák is nyílnak. A lila tövek nagy többsége hagyományos levendula (Lavandula angustifolia), amelyeket magról vetettem és palántaként kerültek ki a szabadba két éve. Két tövet ajándékba kaptam (Lavandula Blue Scent), ezek terjedelmesebbek és korábban kibontják virágaikat, az ú.n. angol levendulák családjába tartoznak. A levendulatövek között elszórva rózsák vannak, "England" és "Kimono" fajtájúak, mindegyik rózsaszínű.A második nagyobb csoport a zsályák családja. A hagyományos orvosi zsálya (Salvia officinalis) mellett bíbor zsályám és tarkalevelű zsályám is van.

A római kamilla (Chamaemelum nobile) első töve két év alatt már úgy elszórta a magjait a kertben, hogy teljesen véletlenszerűen bújik elő a földből a járdánál, a palánták között vagy a fűben.

Ötletszerűen van egy-két tő fűszernövényem is: rozmaring, francia tárkony, citromfű, menta, borsikafű, lestyán, ruta és oregánó. Ez utóbbiból egy aranysárga-zöld levelű fajta az "Acorn Bank" (lásd lent).


4 megjegyzés:

Mária Magdaléna írta...

Csak csodálod őket, vagy főzöl (stb) belőlük valamit?

Romualda írta...

A levendulavirágot betakarítom és illatcsokrok formájában hasznosítom a ruhásszekrényben és a lakásban. Kb. mától egy héten belül a legideálisabb begyűjtenem. Most találtam egy levendulafagyi receptet, azt szeretném elkészíteni a hétvégén.
Oregánó pizzába, paradicsommártásba megy, a mentából és a citromfűből szörpöt készítek, tavaly is nagy sikere volt. A zsályát csak csodálom:)

Mária Magdaléna írta...

Mind gyönyörű!!!
Sok örömet a kellemes és hasznos növénykékhez!
Személy szerint szívesen látnám őket feldolgozott állapotban is :)
(A megkóstolásról nem is beszélve, dehát gondolom nem lesz túl sok, és hamar elfogy bármennyi...)

Reina Nicolasa írta...

Nagyon gyönyörű! Bárcsak majd nekem is lehetne egy ilyen szép kertem. Egy virágokkal teli kert Isten szeretetét tükrözi vissza.