2010. május 8., szombat

A cellában

Szent Romuald rövid szabályzatának első mondata így hangzik: Sede in cella quasi in paradiso. Hogy melyik szerzetesnek hogyan néz ki a maga "paradicsoma" arról az alábbi kis összeállítás nyújt képet.

A kert

Alább Szent Romuald atyánk cellája látható Camaldoli remeteségében.Egy olasz kamalduli cellája Camaldoli monostorában.


Cellák és lakóik Lengyelországban.
Vendégszoba egy lengyel kamalduli monostorban

5 megjegyzés:

Reina Nicolasa írta...

Az ember életében nagyon nagy szükség van az Istennel töltött csend perceire. Mérhetetlen nagy vágyakozás ébredhet a szívekben ezeket a képeket látva. A világ üteme olyan, hogy semmire sincs időnk - legfőképpen nem Istenre. Ezen nagy szükség volna mindenkinek változtatni. Azt hiszem, egy szerzetesközösség lelkisége nagy kapaszkodó lehet abban, hogyan is éljük meg a valóságos kapcsolatot Istennel. Köszönet a képekért.

Ui.: Találtam egy blogot, ami talán érdekes lehet a számodra. Nem tudom, ismered-e: http://majkkamalduliremeteseg.blogter.hu/

Romualda írta...

Nagyon szívesen!
Igen ismerem. Majk mai "hasznosíthatóságával" az a problémám, hogy a gyógynövények-csend vonal nem rossz ötlet, de ebbe a párosba manapság mindig beúsznak az ezoterikus életmód reformátorok. "Ez a nap a természet és az egészség jegyében telik a Vértes rengetegében, erdők ölelésében, tavak szomszédságában, ősi szakrális erők találkozási pontján fekvő régi barokk szerzetes telepen" - erővonalak, megint itt vagyunk. Vagy: "Az idén harmadszor került megrendezésre a majki Natura fesztivál 2009 május 9-én. Több, mint 800 látogató volt kíváncsi a natúr termékekiket kínáló árusokra, az alternatív gyógyászatról szóló előadásokra".
Jaj, ne...

Reina Nicolasa írta...

Uhh, valóban. Úgy látszik, felületesen olvasgattam csak el a blogot. Nem szabad, hogy a szerzetesi lét valami keleti szerzetesi lét felé (önmegváltás a csend és a magunkra figyelés által) hajoljon el.

Romualda írta...

Igen, nagyon jól fogalmaztál: önmegváltás. Jézus mondja az evangéliumban: "Legyen a te hited szerint." vagy a "Hited meggyógyított". Ha nem a Krisztusban való hit gyógyít meg, hanem az alternatív gyógymód, akkor annak a gyümölcseit fogjuk "élvezni". Rengeteg zavarodott emberrel találkoztam, akik jóhiszeműen belekeveredtek az ezoterikus-alternatív zagyvaságokba. Elment Csíksomlyóra meg figyel a csakráira:)
Lehet, hogy erről lesz külön poszt.

Reina Nicolasa írta...

Sokszor nem is tudják, hogy mágiáról van szó, mert nem annyira feltűnő, és ezért használják. (Pl. homeopátia) Nagyon várom a bejegyzést, fel kell hívni a figyelmet minden ilyesmire. De talán a kályhánál kéne kezdeni, és elég elszomorító, hogy ez a kályha: sátán és bukott angyalok léteznek. Sokaknak még ez sem egyértelmű.