2010. április 6., kedd

Pászka - tradicionális orosz húsvéti édesség


Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 300 gr porcukor, 3 tojás, 250 gr sütőmargarin, 140 gr tejföl, 1 csomag vaníliáscukor, 70 gr mazsola, 80 gr mandula vagy dió, 1 citrom reszelt héja.

A pászkát már csütörtök este elkészíthetjük.

A mazsolát jól megmossuk, megszárítjuk. Ha mandulát használunk, azt meghámozzuk és ugyanúgy, mint ha diót használnánk, apróra vagdossuk - fontos, hogy ne daráljuk! Ha ízlésünk úgy kívánja, meg is piríthatjuk.

A jól kifacsart túrót a mazsolával ledaráljuk húsdarálón vagy turmixszal apróra törjük. A tojássárgáját 150 gr cukorral és a vaníliáscukorral jól kikeverjük, a fehérjét külön habosra (de nem keményre) felverjük a maradék cukorral.

Fokozatosan mindent összekeverünk: a mazsolás túrót, az előre felolvasztott margarint (ne legyen túl meleg), majd hozzáadjuk a kikevert sárgáját, tejfölt, a fehérjéből felvert habot, majd a diót, és a citrom reszelt héját. Mindezt jól átkeverjük.

Most következik a pászka főzése. Az edényt, amiben mindent összekevertünk, forró víz fölé helyezzük, és állandó keverés mellett összefőzzük a masszát. Amikor levettük a tűzhelyről és már csak épp, hogy langyos, átrakjuk a formába.

A mennyiségnek megfelelő nagyságú formát kiöblítjük hideg vízzel. Gézzel kibéleljük úgy, hogy a forma belsejében ne csomósodjon össze, mert akkor a gyűrődés mintázata a pászkán marad. Hagyjunk elég gézt a forma szélein túl is, hogy majd be tudjuk vele takarni a masszát. Ez fontos, hogy majd a savót ki tudjuk nyomkodni a pászkából.

A kisajtolt és kihűlt pászkát hűtőben tároljuk, egy nehezéket téve rá. Ezért a formát egy másik, nagyobb edénybe tesszük, hogy abban maradjon a kifolyt lé.

Óvatosan borítsuk majd ki, nehogy eltörjön a pászka. A tetejét kereszttel, “Krisztus Feltámadt“ írással díszíthetjük.

Recept forrása: hodigitria.hu.cz (szimandron.hu)
Kép forrása: flickr.com http://farm4.static.flickr.com/3518/3458195659_20f9e1916e.jpg

Nincsenek megjegyzések: