2009. november 8., vasárnap

A jelöltidő elkezdése


Egy kommentben azt kérte tőlem Náncsi, hogy meséljek a jelöltidő elkezdéséről. A bencéseknél a jelöltidő két év, amit egy év noviciátus követ. A noviciátus kezdetén a jövendőbeli oblátus egy imaóra (általában Laudes) keretében megkapja Szent Benedek Reguláját és a bencés érmet az apáttól. Az érem külsőleg viselve tanúskodik az elkötelezettségről, a Regula pedig a belső élet zsinórmértéke.


Az (amerikai) kamalduli oblátusoknál a jelöltidő elkezdésének nincs különleges formája. Az oblátus a választott időpont bejelentésével jelzi, hogy szeretne mélyebben elköteleződni a kamalduli közösségben. Ezt az oblátusrektornak természetesen jóvá kell hagynia, s maga a szándék kinyilvánítása is némi ismeretséget feltételez a közösséggel vagy a lelkiséggel.

A magyar bencés gyakorlattal ellentétben itt nem kapunk rendi nevet – amit én személy szerint kicsit sajnálok, hiszen ez jelzi az „új embert” Krisztusban és egy hűséges szentet, aki hivatásunk megélésében segít.


Természetesen vannak kedves szentjeim, akik engem is elkísérnek a hivatás útján. Elsősorban az Istenszülő Mária, akit a bérmálásban választottam. A skapulárét már tíz éves koromtól viselem, így a Kármelhegyi Boldogasszony alakja kiemelten is szerepel a lelkiségemben. Aztán a névadó szentem Gurki Szent Hemma, akinek pár évvel ezelőtt jártam a sírjánál. Bensőséges szálak fűznek a nemrégiben szentté avatott Rafael Arnaiz Baron trappista testvérhez, aki oblátusként jutott el az életszentségre. Két nem-szent is van (róluk bővebben a blog jobb oldalán): I. János Pál pápa és Benedetta Bianchi Porro. Végül a mennyei „baráti kör” tagjaként ott van Szent József a Szent Szűz jegyese illetve Szent Anna és Joachim az Istenanya szülei. És persze az Őrangyal. Szóval nem is egy szentet kaptam…


A posztulánsidőt egy lelkiatyámtól kapott egyszerű áldással kezdtem, amelyben arra kérte az Urat, hogy az elkezdett jót erősítse meg bennem és tegye teljessé.

4 megjegyzés:

Náncsi írta...

Örülök, hogy írtál erről, azért én kérdésekből kifogyhatatlan vagyok, főleg mert reménykedem, hogy gyermekeim közül is lesz aki szerzetesként él majd, sokat imádkozok ezért.

Akkor most mit fogsz tenni?, tehát miben más mostantól az életed?? Most Szent Ferenc reguláját olvasom, amint azzal végzek, olvasom Szent Benedek Reguláját is csak épülésemre szolgálhat:)

Mirjam írta...

Nekem is Mária a bérmanevem :)

Hemma nagyon szép és ritka név.
G.atya fórumán "találkoztunk"? :)

Marina

Romualda írta...

Igen,igen:)
A nevem melletti kis képen már akkor a kamalduliak szimbóluma volt: két galamb egy kehelyből iszik.

Mirjam írta...

Ó, én meg nem tudtam megfejteni, mit jelent a kép. :) De emlékszem, hogy nagyon szép volt az "aláírásod", "minden forrásom belőled fakad"(ha nem tévedek) :)