2009. október 20., kedd

Oblátus rekollekció érdeklődőknek, jelölteknek


Elérkezett az őszi lelkigyakorlat, amelyre a "hosszú hétvégén" kerül sor Attyapusztán. Az elmélkedéseket Baán Izsák OSB testvér tartja, témájuk "Belső érzelmi világunk megismerése és megszelídítése". Házigazdáink a Kármelhegyi Szűzanya Segítő Nővérei lesznek, akiknél tavaly is vendégeskedtünk.


A Kegyelmek Anyjának kegyképe Attyapusztán

Jézusról-Máriáról nevezett Dominikus kármelita atya (1559-1630), aki a Sarutlan Karmeliták Rendjének ötödik generálisa volt, Rómában rátalált a ’Kegyelemnek Anyja’ című képre 1610-ben. Egyik este egy leromlott, öreg ház mellett vitte az útja (amelyből kolostort terveztek építtetni) és erős benső indíttatás vonzotta, hogy lépjen közelebb ehhez a romhalmazhoz. Amikor szemügyre vette az ott lévő hulladékokat, megakadt a szeme egy szakadozott olajfestményen, amely meglehetősen piszkos volt. Megesett a szíve a látványon, mivel Mennyei Édesanyáról készült képet ilyen állapotban kellett látnia. Így megfogta és magával vitte cellájába, hogy helyrehozza.


Egy éjjel, miközben imádkozott egy bizonyos szándékra, térde borult e szent kép előtt. Nézte, hogy még mindig milyen nagy porréteg fedi a képet. Mialatt gyengéden törölgette Szűzanya arcáról a port, egyszer csak a kép megelevenedett. Rá mosolygott Dominikus atyára és bólintott fejével hálájának jeleként. Dominikus atya megijedt, hogy egy ördögi illúzió áldozata lett, de a Mennyország Királynője elűzte szavaival az atya nyugtalanságát: „Ne félj, fiam könyörgésed meghallgatásra talált. Úgy lesz, amint kérted vigasztalásodul szeretetedért, amivel Szent Fiamat és Engem szeretsz.” Ekkor a Szent Szűz arra bíztatta Dominikus atyát, hogy kérjen Tőle még valamit, amiért közbenjárhat érte. Az atya ekkor egyik jótevőjének szabadulását kérte a tisztítótűzből. A Szent Szűz megígérte, hogy eleget fog tenni kérésének, amennyiben bizonyos számú szentmisét illetve jótetteket ajánlanak fel ezért a lélekért. Nem sokkal utána a Szűzanya megjelent oldalán a jótevőnek lelkével, aki kiszabadult a tisztítóhelyről.


Ígéret: A Szent Szűz megígérte Dominikus atyának: „Mindazok, akik oltalmamért esedeznek, mélyen tisztelnek ebben a képben, elnyerik kérésüket, és mellé számtalan kegyelmet. Mindezen felül különös figyelemmel fogom kísérni imáikat, amelyekkel Engem kérnek tisztítótűzben szenvedő lelkek szabadulásáért.”


Dominikus atya annak érdekében, hogy mások is hódolhassanak a Szűzanya szent képe előtt s általa lelki haszonra tegyenek szert, amint a Szent Szűz megígérte, a képet a Santa Maria della Scalaban helyezte el. Későbbiekben több országba is elkerült.

Ma a bécsi Kármelben található az eredeti, de az erről készült másolat az attyapusztai kármelita kolostorban tekinthető meg.


forrás: http://www.bucsujaras.hu/attyapuszta/index.html

2 megjegyzés:

Mirjam írta...

Biztos nagyon jó a rekollekció. Már régóta néztem az Attyapusztai lelkigyakorlatokat, de tőlünk eléggé messze van. Magyarszék még inkább vonz, az elcsendesülés. Úgy hallottam ott több hétre előre foglalva vannak a helyek. Érdekes lenne egy kis élménybeszámoló :)

Romualda írta...

Hamarosan... :) Most érkeztem haza, ezért késett a komment közzététele is.