2009. szeptember 8., kedd

Parvula dulcissima - Legédesebb Kicsike


Marcell atya jegyzeteiből:


„Meg kell érteni a jó Istent. Miért ünnepelteti a kis Jézust, a kis Szűzanyát Nem elég csak - Jézus, a Szűzanya! De így: Kis Jézus...! Megértjük az evangéliumot, szellemébe beleéljük (magunkat). Isten gyermekei vagyunk. (...) Nem a felnőttjei! Nem tudósai. Nem szónokai, tényezői. Előtte nem apák, anyák, vezérigazgatók stb. (vagyunk), (...) hanem az Ő gyermekei. Ezt a gyermekséget el kell sajátítani. Hacsak (nem lesztek olyanok, mint a gyermekek)... (Isten) adja a példát: kis Jézus, Mária! Hogyan kövessem a példát? - Szemlélet: ez, ami átalakít. A kis csecsemő a családban átalakítja a goromba apát, a türelmetlen anyát. Rá sem ismerünk." (1963. pontos dátum nélkül)

„Ó, mily ismeretlen Mária gyermeksége, mily kevéssé szeretik, s mégis mennyire megérdemli világok és boldog lelkek millióinak csodálatát és tiszteletét! Az igazi szeretet az elhagyott dolgok felé fordul, s az igazi jámborság az elfeledett misztériumok tiszteletére irányul: szenteljük hát életünket Mária gyermeksége tiszteletére és szeretetére, melyet oly kevéssé ismer, s még kevésbé tisztel a világ; s bizonyos, hogy a Szépszeretet Anyja bőségesen megjutalmaz érte."

http://www.karmelitarend.hu/marcellatya/kisszuzanyaSzent Annibale atya (1851-1927) a Kis Szűzanya tiszteletének olasz apostola:

http://www.santiebeati.it/dettaglio/55500

5 megjegyzés:

SA írta...

Eddig csak női szerzetestemplomban láttam kislány Máriát - a Szt Anna ábrázolásokat kivéve. Tegnap egy elfeledett búcsújáró helyen is találtam egyet Mecsekszentkűton.

(Írnék máskor is, de nehezen tudok a kommentgátló kódokon meg hasonlókon átvergődni.)

Romualda írta...

A Szentkútnál láttad vagy a plébániatemplomban? A forrásnál én is jártam, de nem emlékszem ilyen ábrázolásra.

SA írta...

Mecsekszentkúton nincs plébániatemplom, a magyarürögi plébánia filiája. A kegyoltár meg Rácvárosban van a pálosok első feloszlatása óta. Ott a kegykép mellett St Miklós és Bonaventura lesz a restaurálás után. Az ürögi plébániát meg a paphiány miatt Rácváros látja el. Bonyolult, de sajnos így van. Jobb időkben még Szentkuton is élne egy felszentelt remetepap.

A kisded Máriát Szentkúton láttam, a harangláb kútház feletti szintjén levő kis kápolnában az oltárasztaltól balra egy kis üvegezett tartóban.

SA írta...

Be is tettem a Te kedvedért a blogomba egy fényképet róla, amennyire látni lehet.

Romualda írta...

Köszönöm a képet! És tényleg... ez akkor elkerülte a figyelmem.