2009. augusztus 15., szombat

Egy rendhagyó ábrázolás


Konrad Peutinger imakönyve (15. század második fele, Stuttgart, Würtembergische Landesbibliothek, Ms brev. 91) úgy ábrázolja a mai ünnep misztériumát, hogy a Szűz egy mennyei létrán fellépdel az Atyához.

7 megjegyzés:

Mirjam írta...

Nagyon szép ábrázolás. Még soha sem láttam hasonlót.

SA írta...

A hagyomány szerint angyalok emelték Máriát az égbe. Érdekes ez a létra.

Romualda írta...

Igen, ez az ábrázolás Jákob égbe vezető létrájának kései, többszörös jelentésváltozáson átment variánsa. Egy későbbi posztban még érinteni fogom ezt a témát.
Itt csak azt jegyezném meg, hogy Máriát az Akathisztosz-himnusz így magasztalja: "Üdvözlégy, mennyei lépcső, melyen alászállott az Isten."
Továbbá Damiáni Szent Péter egyháztanító, kamalduli szerzetes a Szűzanyát olyan létraként írja le, amely összeköti a mélységet a magassággal.

SA írta...

Ez az Akathisztosz rengeteg hasonlata közül lenne, valóban. A létra és a lépcső pedig csak fordításon műlik. Viszont akkor nem a Nagyboldogasszony ünnepét fejezi ki, hanem csak egy költői kép rajza az Akathisztoszból? Kiváncsian várom a posztot, amiben kifejted!

Romualda írta...

A kép egyértelműen Mária mennybevételét ábrázolja. A fejlődés pedig ami idáig vezetett komplett könyvek témája. Este belinkelek a kommentek közé egy pár címet, amit olvastam ebben a témában (bőséges képanyaggal).

SA írta...

Izgatottan várom!

Romualda írta...

Fontosabb források a mennyei létra ikonográfiájának fejlődéséhez:

1. Haberfellner, Elisabeth: Himmelsleitern in der abendländischen Kunst. Die Entwicklung eines Motivs vom Mittelalter bis zur Aufklärung. Diplomarbeit, Leopold-Franzens-Universität, 2003.
2. Heck, Christian: L’échelle céleste dans l'art du moyen age. Une image de la quete du ciel. Paris, Flammarion, 1997.
3. Kaufmann, Eva-Maria: Jakobs Traum und der Aufstieg des Menschen zu Gott. Das Thema der Himmelsleiter in der bildenden Kunst des Mittelalters. Tübingen-Berlin, Ernst Wasmuth Verlag, 2006.
Egy rövidebb tanulmány magyarul:
Eörsi Anna: Egy ritka ikonográfiai típus: Krisztus létrán a keresztre megy. in: Művészettörténeti Értesítő 45/1996