2009. július 16., csütörtök

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe

Közismert, hiszen maga is többször nyilatkozott róla, hogy milyen gyengéd kötődéssel, sőt szeretettel volt II. János Pál pápa a Kármelhegyi Boldogasszony iránt. Jelmondatában magát Totus tuus-nak (Teljesen a Tiednek) ajánlotta Máriának. Ezt visszhangozza a Kármel ősi jelmondata is: Totus marianus est Carmelus (A Kármel teljesen máriás).

A Kármelhegyi Boldogasszony iránti tiszteletét II. János Pál személyesen is megerősítette, amikor 1980. február 17-én Rómában meglátogatta a San Martino ai Monti (sarus kármelita) plébániát. Megfogván a Kármelita Világi Rend elnökének skapuláréját, a mellére tette kezét, és így kiáltott fel: Itt, a ruhám alatt, már én is régóta hordom!
Ezt a tényt egy nagy példányszámú olasz napilap is megerősítette. 1981. május 13-án, a Szent Péter téren végrehajtott merénylet után a Gemelli klinikára szállították a pápát. A műtét során világosan észlelték, hogy a Szentatya mellén ott van a Kármelhegyi Boldogasszony skapuláréja.

"Egy szemtanú segítségével próbáljuk meg rekonstruálni a pápa állapotát a hosszú műtét előtt. Amikor a pápa belép a műtőbe, már nincs rajta a fehér ruhája. Csak egy kis inget hord és alatta a skapulárét: ez két kis barna, szalaggal összekötött szövetdarab a mellére és a hátára vetve, rajta a Kármelhegyi Boldogasszony képe..."

Stock Szent Simon átveszi a skapulárét, 1740 körüli rézmetszet (jelzet: Göz et Klauber)

Nincsenek megjegyzések: